dimecres, 31 de març del 2010

PETER PAN I WENDY

Autor: James Barrie
Editorial:
Blume
Tema: Aventures fantasioses

Sinopsi: Peter es representat com un nen petit que es nega a créixer i que habita –juntament amb un grup format per nens de la mateixa edat que ell, i que són anomenats "Els nens perduts"-, al país de "Nunca Jamás", una illa on conviuen tant pirates com fades i sirenes, i on Peter Pan viu nombroses aventures fantàstics durant tota la eternitat.

Tant a la novel·la com a l’obra de teatre, Peter convida a la nena Wendy Darling al “País de Nunca Jamás” perquè sigui la mare de la seva panda del els nens perduts. Els seus germans John i Michael també l’acompanyen a la seva màgica aventura.
Durant la història es presenten diverses i nombroses anècdotes fabuloses, una de les quals quan la fada
“Campanilla” gairebé mor a l’ingerir verí, i una confrontació amb l’enemic directe de Peter, el pirata “Capitán Garfio” .
Finalment, Wendy decideix que el seu espai per viure es troba a la seva llar al costat dels seus pares i és per això que porta als seus germans de tornada a Londres, mentrestant Peter Pan es queda a “Nunca Jamás”, fent la promesa a la seva companya de jocs que tornarà més vegdes a visitar-la.

La inspiració del personatge

La figura de Peter Pan està inspirada en Peter Llewelyn Davies, el mitjà dels germans Llewelyn Davies. La família Llewelyn Davies era amiga de James Barrie, qui desenvolupà la idea para Peter Pan y Mai Més a partir de la seva estança i amistat amb els fill dels Davies. Sovint representava amb ells petites obres de teatre, i participava activament en els seus jocs infantils.


La síndrome de Peter Pan

La síndrome de Peter Pan s’ha convertit en un terme psiquiàtric utilitzat per descriure a l’adult que té por de les obligacions i compromisos i que es nega a actuar d’acord a la seva edat.
El psicòleg Antoni Bolinches ha escrit un llibre que parla del tema.

Peter Pan és un entranyable personatge que mai no va existir, però el seu perfil de jove immadur que no vol créixer cada vegada és més present a la nostra societat. ¿Quines són les causes que han provocat la proliferació de tants homes amb por al compromís que es neguen a evolucionar i a comportar-se com a adults? ¿Què pot fer el mateix home Peter Pan per deixar de ser-ho?

Missatge pels homes del futur i el futur dels homes
"No podem aturar el temps ni podem evitar l’envelliment, però sí podem escollir el que fem durant el nostre viatge per la vida. Podem aprofitar-lo per aprendre de les coses que ens passen o podem viure com si el temps no passés. Si escollim el primer camí tenim moltes possibilitats de convertir-nos en adults madurs i autorealitzats. Però si escollim el segon és molt probable que acabem convertits en homes desorientats que, per por al Present i l’Ara, correm el risc de romandre per sempre en el País de Mai Més. Ara toca decidir cap a on preferim volar".
Antoni Bolinches


Curiositats

La senyora Llewelyn Daves va morir uns pocs anys després que el seu marit. Barrie fou anomenat tutor dels fills d’aquests i els va adoptar, encara que no legalment.

Als jardins de Kenisgton de Londres hi ha una escultura del personatge tocant la flauta. És obra de George Frampton.

El cantant Michael Jackson es considerava un fanàtic de Peter Pan construint a la seva llar un lloc anomenat “Neverland”, molt semblant al País de Mai Més.

La pel•lícula de 1991 de Steven Spielberg "Hook" és sobre Peter Pan quan és adult (representat por Robin Williams) que és persuadit per tornar al país de Mai Més per Campaneta (Julia Roberts) per lluita contra el Capità Garfi (Dustin Hoffman) que havia segrestat als seus fills. Aquest paper estava destinat originalment per a el cantant Michael Jackson, ja que Michael era amic de Steven, Però quan Michael va llegir el llibretó es va desil•lusionar per complert que el seu ídol es fes gran i oblidés qui era. Michael va refusar el paper i li van donar a Robert Williams. Després Steven va declarar "Aquest paper va ser creat per a Michael, sens dubte, Michael és com Peter Pan”



L'illa de Peter Panhttp://www.blume.net/carrito/prensa/pdf/N6043-1.pdf
http://www.blume.net/carrito/prensa/pdf/N6043-2.pdf