diumenge, 7 de març del 2010

L'ILLA DEL TRESOR

Autor: Robert Louis Stevenson
Editorial: Edebé
Tema:Aventures

Sinopsi: El protagonista de 'L'illa del tresor' és Jim Hawkins, fill dels propietaris de l'hostal Almirall Benbow, situat arran de mar, no gaire lluny de Bristol (Anglaterra). D'una manera que ara no fa al cas, el jove Jim aconseguirà el mapa del tresor del capità Flint, un antic bucaner amb fama de sanguinari. El fet portarà a organitzar un viatge per a anar a cercar-lo, i en Jim hi prendrà part en qualitat de grumet. El viatge a bord de la goleta Hispaniola no presentarà dificultats. Aquestes arribaran per un altre camí: el motí d'una part de la tripulació. La valentia, l’amistat i també la bona sort faran possible que Jim i els seus companys acabin descobrint el tresor, desemmascarant i vencent els sanguinaris pirates.
Stevenson va dedicar L’illa del tresor al seu fill adoptiu Samuel. Potser per aquest motiu, el narrador del llibre és Jim, un noi tant jove com el mateix Samuel.


Curiositats sobre la novel·la
Una tarda d’agost de 1881, R.L. Stevenson i Lloyd Osbourne, el seu filastre de 12 anys, van dibuixar un mapa d’una illa llunyana. Stevenson va posar tres creus sobre el dibuix i la va anomenar “L’illa de l’Esquelet”. Damunt del mapa va escriure “L’Illa del Tresor”. Al dia següent, Stevenson va començar a escriure una historia anomenada “El cuiner del mar”, el principi del que després seria la més famosa historia de pirates, L’illa del tresor.

Pel personatge de John Silver “el Llarg” es va inspirar en un amic al que adorava. Li va treure les millor qualitats i només va deixar la seva fortalesa, el coratge, la rapidesa mental i la seva afabilitat.


L'illa d'Stevenson