diumenge, 14 de març del 2010

KIM


Autor: Rudyrad Kipling
Il·lustracions: Francisco Solé i Fuencisla del Amo
Editorial: Vicens Vives S.A.
Tema: Novel·la d'espionatge

Sinopsi: Kim és el diminutiu de Kimball O´Hara, el fill d’una mare anglesa que va morir durant el part i de pare irlandès al servei de Sa Graciosa Majestat. Crescut als carrers de Lahore amb un color de pell tant fosca que pocs el podrien considerar blanc, el jove Kim es converteix en el chela d’un monjo tibetà que busca un riu sagrat, el riu sant de la Fletxa. El vell lama desconeixedor del món, d'ànima pura i honesta que es contraposa a la de Kim, plena de prematura malícia. Junts emprenen el viatge de la recerca. Un viatge que ha dir veritat són molts: el de la iniciació d’ambdós en mons que desconeixen, el que porta de l’adolescència a la maduresa i que recorre un país submergit en múltiples guerres civils. Al final ningú és el que sembla. Durant el transcurs del viatge, Kim recorre l’Índia i participa com a espia en el famós “Gran Joc” que va enfrontar a Rússia i Gran Bretanya pel domini de l’Extrem Orient. Però, sobretot, Kim és el relat d’un viatge que resulta iniciàtic i que implica una separació notable de la pròpia ideologia de Kipling.
Aquesta entretinguda obra destaca no només per posar de manifest la càrrega de l’home blanc sinó també per evidenciar la notable simpatia cap a altres races o creences.


Versió tradicional del joc de Kim
Reuniu 10 o més objectes diversos (llapis, moneda, clip, mòbil, foulard, paper, cullereta, poma ....) i deixeu-los sobre una taula o a terra, sense que els participants vegin la preparació.
Els participants s’hi acosten i observen els objectes durant un minut, en total silenci.
Finalitzat el minut , qui porta el joc tapa els objectes amb un drap (o els participants se n’allunyen) i cada un escriu a una llista els objectes que ha memoritzat. Després es destapen els objectes hi cada participant comprova el seu grau d’observació i memorització.
Pot repetir-se, tot seguit o un altre dia, amb altres objectes i augmentant-ne el nombre.

L'Índia de Kipling


















Sobre Bombai va escriure:
Mare de les ciutats per a mi,
perquè al seu llindar hi vaig nàixer.
Entre les palmeres i la mar,
on esperen els vapors de l'extrem del món.


El mandala i el budisme
Mandala significa en sànscrit «roda del temps» o «roda de la vida». Al Mandala hi trobem representat el palau de cinc nivells on resideix la divinitat Kalachakra i la seva consort Vishvamata, que simbolitzen la compassió i la saviesa. S'hi representen també les altres 722 divinitats menors. Segons l'antiga tradició budista, aquest mandala conté tres únics i simultanis cercles en què se'ns mostra una completa visió cosmològica de l'univers, una descripció detallada de la natura humana i finalment un camí per assolir, mitjançant la reflexió, la saviesa i la compassió, el nirvana.




El Premi Nobel
En la primera dècada del segle XX, Kipling va viure el seu moment de màxima popularitat. En 1907 li va ser concedit el Premi Nobel de Literatura. Els premis Nobel havien estat establerts en 1901, i Kipling era el primer anglès a ser condecorat. La cerimònia de lliurament del premi es va dur a terme a Estocolm el 10 de desembre de 1910.